Pozostająca od wielu już lat wizytówką jadalni zastawa stołowa jest niezbędna jeśli o komfortowym spożywaniu posiłków mowa – serwis obiadowy przydaje się przecież nie tylko podczas śniadań czy obiadów, ale także podczas kolacji. Biorąc zatem pod uwagę, że ze szklanek, kubków i talerzy korzystamy minimum trzy razy dziennie, warto poświęcić ich wyborowi trochę więcej uwagi. Dobrze dopasowana do naszych potrzeb zastawa stołowa powinna nie tylko współgrać estetyką ze stylem wnętrza, ale także być wykonana z wysokiej jakości materiałów i dawać komfort serwowania różnych potraw.
Zakup zastawy stołowej zazwyczaj wiąże się z ważnymi wydarzeniami w naszym życiu – nowy dom lub mieszkanie, ważna uroczystość czy jubileusz to tylko niektóre z okazji, jakie wymagają stosownego przygotowania i eleganckiej oprawy.
Na co zwrócić uwagę wybierając zastawę stołową? Czy kupić gotowy komplet czy samodzielnie stworzyć zestaw talerzy? Jaki serwis najlepiej spełni oczekiwania – serwis obiadowy kwadratowy czy okrągły? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie w dalszej części tekstu.
Serwis obiadowy na 6 osób to najbardziej podstawowa wersja zastawy, na którą składa się 6 talerzy płytkich, 6 talerzy głębokich i 6 talerzyków deserowych. Taki komplet świetnie sprawdza się na co dzień lub w przypadku gdy posiadamy niewielką rodzinę i nie mamy w zwyczaju organizować w domu dużych uroczystości. Zastawa stołowa na 12 osób to natomiast ta, w skład której wchodzi 12 elementów każdego rodzaju talerzy. W takich kompletach często spotyka się także filiżanki ze spodkami, dzbanuszki, cukiernice i mleczniki.
Producenci dają nam w tym temacie do wyboru zarówno zastawy stołowe nowoczesne, jak i klasyczne serwisy obiadowe porcelanowe, które w zależności od modelu utrzymane są w jednolitej kolorystyce lub posiadają nawiązujące do konkretnej estetyki zdobienia.
Pierwsze z nich odznaczają się przede wszystkim nowatorskimi formami i oryginalną stylistyką. Wśród tego typu zestawów często można znaleźć serwisy obiadowe kwadratowe, które to obecnie cieszą się największym zainteresowaniem klientów. Klasyczne serwisy obiadowe to z kolei te, które często zdobią motywy roślinne, finezyjne dekory i eleganckie zdobienia. Tego typu modele najczęściej mają okrągłe kształty i wykonywane są z wysokiej jakości porcelany.
Serwisy obiadowe kwadratowe, szczególnie te w kolorze bieli, to propozycja skierowana w szczególności w stronę miłośników nowoczesnej estetyki. Tego typu modele ze względu na swoje kształty zaaranżowane na stole prezentują się bardzo szykownie – w ich towarzystwie świetnie odnajdują się nie tylko srebrne sztućce, ale też piętrowe patery na ciasta i misy dekoracyjne, czy przeznaczone do serwowania owoców tace i patery.
Okrągłe serwisy obiadowe stanowią z kolei odpowiedź na potrzeby wielbicieli klasycznego wzornictwa, którzy cenią sobie przywiązanie do tradycji i praktyczne w użytkowaniu formy. Jak już zostało wzmiankowane wcześniej, do wykonania tego typu elementów stosuje się najczęściej szlachetną porcelanę, która nie tylko dodaje im uroku, ale także podkreśla ekskluzywne wykończenie i elegancką estetykę.
Jeśli serwis obiadowy to zakup, który planujemy na długie lata to zdecydowanie warto. Zastawa stołowa wykonana z porcelany to co prawda spora inwestycja, jednak bardzo opłacalna w przypadku, gdy zależy nam na trwałości materiałów i możliwości praktycznego zastosowania. Dobrej jakości porcelanowa zastawa stołowa nie tylko świetnie sprawdza się przecież w zakresie spożywania wszelkich posiłków, ale także nie nastręcza problemów z utrzymaniem jej w czystości – wchodzące w jej skład talerze można myć pod bieżącą wodą lub (jeśli producent wyraźnie na to zezwala) wsadzić do zmywarki.