Talerze
Twój wybór: Usuń wszystko

Talerze (216 produktów) - strona 1 z 5

Talerze to jedne z absolutnie obowiązkowych elementów wyposażenia każdej kuchni czy jadalni. Obiadowe płytkie i głębokie, deserowe, sałatkowe do przystawek lub wykorzystywane w charakterze śniadaniowych – warto je skompletować w sposób dobrze przemyślany, aby nie tylko pod względem wytrzymałości posłużyły nam możliwie jak najdłużej.
Termin realizacji
od najnowszych
  • od najnowszych
  • od najpopularniejszych
  • od najtańszych
  • od najdroższych
  • Wyprzedaż
Twój wybór:
Filtry
Cena
-
Kolor
Materiał
Producent
Produkty w promocji
Wysokość
-
Szerokość
-
Średnica
-
Głębokość
-
Pojemność
-

Klasycznie okrągłe czy nowoczesne talerze kwadratowe?

Już od dawna okrągły kształt przestał być jedynym dopuszczalnym w przypadku talerzy. Teraz to już jednak nie tylko talerze kwadratowe, ale i sporo innych możliwości. Owalne, prostokątne lub takie o nie do końca zdefiniowanej, często również asymetrycznej formie – obecnie dostępne na rynku potrafią przyprawić o istny zawrót głowy. Jeżeli lubisz bazujące na tradycji i klasyce rozwiązania, wtedy sprawa jest raczej prosta i oczywista – najlepsze będą dla Ciebie talerze okrągłe. To oczywiście spore uproszczenie, ale faktycznie sporo w nim prawdy.

Nie tylko zresztą kształt, ale i kolor ma tutaj całkiem spore znaczenie. Pamiętajcie – białe jest bezpieczne. Białe talerze nie tylko będą stanowić neutralną bazę dla pozostałych akcesoriów kuchennych czy jadalnianych (obrusy, kolorowe miski lub filiżanki), ale i najlepiej wyeksponują posiłek, sprawiając, że nie będzie się on z nimi „gryzł” kolorystycznie.

Bądźcie również czujni w przypadku tzw. edycji limitowanych. Co prawda nawet stałe linie mogą kiedyś wyjść z produkcji, mimo wszystko prawdopodobieństwo, że uda nam się dokupić dwa nieszczęśliwie stłuczone talerze, jest w ich przypadku dużo większe. A kuchenne wpadki i wypadki mogą się przecież przytrafić każdemu, nawet tym najbardziej ostrożnym i zapobiegliwym, prawda?

Talerze obiadowe, talerze deserowe i inne – skompletuj swój własny zestaw

Przystępując do zakupu talerzy, w pierwszej kolejności powinniście ustalić, czy w Waszym przypadku lepszym rozwiązaniem będzie gotowy zestaw (na ogół dodatkowo składający się jeszcze z innych elementów, takich jak choćby filiżanki, dzbanek, półmiski, waza), czy jednak lepiej będzie skompletować go samodzielnie.

W przypadku gotowych serwisów nierzadko może się zdarzyć, że tak naprawdę nie wszystkie wchodzące w ich skład elementy okażą się przydatne akurat dla Was. Mówi się niby, że „lepszy nadmiar niż niedobór”, często jednak okazuje się, że w przypadku nadmiaru pojawia się problem z jego przechowywaniem. Dobrze zatem oszacować, co tak naprawdę jest nam potrzebne, nie tylko w kwestii rodzajów elementów zastawy stołowej, ale i ilości poszczególnych elementów, na które ostatecznie się zdecydujecie. Bo przecież nie każdy posiada liczną rodzinę, a w dodatku niekoniecznie prowadzi bogate życie towarzyskie, zatem aspekty związane z naszym indywidualnym stylem życia, również warto tutaj uwzględnić.

Jakie talerze macie do wyboru?

Talerze obiadowe płytkie – najczęściej o średnicy mieszczącej się w przedziale 25-30 cm (choć zdarzają się i te nieco większe). Najbardziej standardowym modelem jest tutaj jednak ten o średnicy 27 cm – u wielu producentów pojawia się on zdecydowanie najczęściej.

Talerze głębokie są na ogół nieco mniejsze, choć i tutaj rozbieżności pomiędzy pochodzącymi od różnych producentów modelami mogą być całkiem spore. Dobra rada – jeśli zdecydujecie się na samodzielne skompletowanie talerzy, przed zakupem upewnijcie się, że średnica talerza głębokiego jest relatywnie mniejsza od płytkiego (to istotne zwłaszcza wtedy, gdy wybrane przez Was modele pochodzą od różnych producentów).

I pamiętajcie, że talerze głębokie warto wykorzystywać nie tylko do zup, ale i do makaronów (zwłaszcza tych ze sporą ilością sosów).

Talerze deserowe z kolei są stosunkowo najmniejsze – ich średnica na ogół mieści się w przedziale 17-20 cm. I pamiętajcie, że istnieje coś takiego, jak talerze sałatkowe. Są wykorzystywane nie tylko do kryjących się w ich nazwie sałatek, ale i innych rodzajów przystawek, w wielu polskich domach zwyczajowo używane również jako talerze śniadaniowe lub do kolacji. Ich średnica na ogół nie przekracza 22-23 cm.

Decyzja o rozmiarach talerzy powinna też być w pewnym stopniu podyktowana nie tylko komfortem spożywania posiłków, ale i przestrzenią, którą dysponujemy, zarówno w kwestii przechowywania (wymiary szafki lub kredensu), jak i wymiarami stołu, na którym spożywane są posiłki (może się okazać, że cieszące się obecnie sporą popularnością talerze o większych niż standardowe gabarytach, na naszym stosunkowo niewielkim stole nie zaprezentują się zbyt dobrze).

Przed zakupem upewnijmy się również, czy na pewno z łatwością zmieszczą się w naszej zmywarce w pozycji stojącej. Tutaj warto również zwrócić uwagę na kolejną kwestię – w dobie dzisiejszego rozwoju technologicznego dla wielu z nas istotne przy wyborze talerzy może się również okazać kryterium związane z  możliwością ich użytkowania w zmywarkach oraz kuchenkach mikrofalowych. Nie, nie każdy aktualnie dostępny na rynku model sprawdzi się tutaj równie dobrze, dlatego przed zakupem warto sprawdzić znajdujące się na opakowaniu lub bezpośrednio na spodach talerzy oznaczenia zamieszczone przez producenta.

Talerze i cała reszta…

Jeżeli dobrze przemyślimy sprawę zakupu talerzy, może się okazać, że nadal praktykowane przez wielu rozwiązanie w postaci oddzielnych serwisów na co dzień i od święta wcale nie będzie nam potrzebne. Jest jednak pewien wyjątek, z którego rezygnować raczej nie warto – naczynia dla dzieci. Zwłaszcza w przypadku tych najmłodszych warto, aby były nie tylko dopasowane wielkością do ich potrzeb oraz wykonane z bezpiecznych materiałów, ale i przyciągały uwagę. Wróćmy jednak do meritum – talerze mamy już co prawda skompletowane, ale to oczywiście nie wszystko, co może Wam się przydać…

Talerze deserowe czasem warto podmienić na miseczki – zwłaszcza w przypadku lodowych deserów może się to okazać o wiele bardziej praktycznym rozwiązaniem. Co dalej? Jeżeli zamiast klasycznych zup z makaronem lub ryżem zdarza Wam się często przyrządzać lekkie, czyste zupy lub warzywne kremy, standardowy talerz głęboki można również zastąpić bulionówką.

I w miarę możliwości starajcie się, aby płytkie talerze obiadowe nie były wykorzystywane w charakterze półmisków do serwowania potraw. To mało eleganckie rozwiązanie, tak samo jak i garnki nigdy nie zastąpią wazy z prawdziwego zdarzenia.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki oraz akceptację Polityki prywatności sklepu sfmeble.pl