Jak odświeżyć chleb czy bułki? 8 sposobów na świeże pieczywo
Jak odświeżyć chleb czy bułki?

Jak przechowywać pieczywo, aby jak najdłużej pozostało świeże?
Zanim jednak przejdziemy do tego, jak odświeżyć pieczywo, warto byłoby również dowiedzieć się, jak przechowywać chleb w sposób prawidłowy. Masz absolutną pewność, że robisz to właściwie? To się zaraz okaże…
Kupione w sklepie pieczywo pozostawiasz w foliowym opakowaniu? Błąd! Przechowywany w ten sposób chleb nie tylko schnie szybciej, ale i jest bardziej narażony na pojawienie się pleśni. Dlatego po zakupie najlepiej będzie, jeśli wyciągniesz pieczywo z foliowego worka, a następnie owiniesz je bawełnianą lub lnianą ściereczką (w tym celu dobrze sprawdzają się również specjalne worki do przechowywania chleba z bawełny lub lnu).
Dzięki takiemu zabezpieczeniu, pieczywo będzie miało możliwość „oddychania”, a to z kolei sprawi, że dłużej zachowa świeżość i wilgotność. Owinięte bawełną lub lnem pieczywo przechowuj w chlebaku (najlepiej drewnianym lub ceramicznym), w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej (18-23 stopni C). Nie popełnij również innego, dość popularnego błędu – nie przechowuj chleba w lodówce. Choć dla niektórych może się to wydać nieco zaskakujące, przechowywany w ten sposób, czerstwieje znacznie szybciej. Dlatego jeśli akurat tak się złożyło, że pieczywa masz w nadmiarze, lepiej będzie je zamrozić.

Jak mrozić chleb?
Po pierwsze: pieczywo możesz mrozić tylko raz – po rozmrożeniu nie powinno być ponownie zamrażane. Dlatego przed zamrożeniem dobrze jest podzielić chleb na mniejsze kawałki lub pokroić na kromki i takie mniejsze porcje zamrozić w osobnych torebkach foliowych. Pamiętaj, aby torebki były szczelne, bez możliwości dopływu powietrza (dobrze sprawdzają się woreczki z zapięciem strunowym typu zip). Tak zabezpieczone pieczywo możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do kilku miesięcy (najlepiej jednak nie dłużej niż 3 miesiące). Jak należy postępować z pieczywem po wyciągnięciu z zamrażalnika? Do dyspozycji masz dwa scenariusze.
Pieczywo wyciągasz z woreczka, zamrożone wkładasz do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C i pozostawiasz tam na ok. 40 minut. W drugim wariancie chleb po wyjęciu z zamrażalnika pozostawiasz w torebce, w której był mrożony i zostawiasz do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Następnie, nadal wraz z woreczkiem, wkładasz do nagrzanego piekarnika (175 stopni C) i pozostawiasz w nim przez 10-15 minut. I jeszcze jedna istotna rada, jak zamrażać chleb w sposób właściwy – pieczywo musi być świeże, gdy jest w nim jeszcze wystarczająco dużo wilgoci. Jeśli jest już czerstwe, zamiast je zamrażać, wykorzystaj jeden z naszych sposobów na to, jak odświeżyć pieczywo, które przedstawiamy poniżej.

3 skuteczne sposoby jak odświeżyć chleb w mikrofali
Najszybszy sposób na odświeżenie chleba to ten z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej. Tak właściwie do dyspozycji masz tutaj aż trzy możliwe warianty.
Pierwszy z nich polega na podgrzaniu pieczywa owiniętego lekko zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym (podgrzewasz na najwyższej temperaturze przez 10-15 sekund). Druga opcja to zwilżenie suchego chleba mlekiem przy pomocy pędzelka kuchennego, a następnie włożenie do mikrofalówki (również najwyższa moc, na 10-15 sekund).
Ostatni sposób na to, jak odświeżyć chleb w mikrofali, polega na umieszczeniu w mikrofalówce niedużego naczynia z wodą – w efekcie podgrzewania woda umieszczona obok talerzyka z pieczywem paruje, dzięki czemu odzyskuje ono utracony wcześniej poziom wilgotności. Choć sposoby na odświeżenie chleba w mikrofali są skuteczne, a przede wszystkim szybkie, miej jednak na uwadze, że odświeżony w ten sposób suchy chleb nie będzie aż tak sprężysty i chrupiący jak ten odświeżany w piekarniku.

Jak odświeżyć chleb w piekarniku?
Jeśli zastanawiasz się, jak odświeżyć bułki lub chleb, aby skórka zachowała swoją chrupkość, żaden inny sposób nie okaże się bardziej skuteczny niż te z użyciem piekarnika. Bo tak właściwie sposoby na to, jak odświeżyć chleb w piekarniku są aż dwa. Pierwszy z nich polega na tym, że pieczywo należy zwilżyć wodą, zawinąć je w folię aluminiową i tak przygotowane umieścić w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 150 stopni C. Czas podpiekania zależy od wielkości odświeżanego pieczywa. Jeśli jest to cały bochenek chleba – będzie on potrzebować ok. 15-20 minut w piekarniku, jeśli jest to stosunkowo nieduża bułka – wystarczy 5 minut.
Drugi sposób na to, jak odświeżyć czerstwy chleb w piekarniku, polega na włożeniu do niego naczynia z wodą i nagrzaniu do temperatury ok. 150 stopni C. Gdy piekarnik jest już w pełni nagrzany, należy go wyłączyć, a na półce powyżej naczynia z parującą wodą ułożyć czerstwe pieczywo i w takiej kąpieli parowej pozostawić je w zamkniętym piekarniku na 1-1,5 godziny. Nie da się ukryć, że w porównaniu do odświeżania chleba przy pomocy mikrofali, sposoby z zastosowaniem piekarnika są znacznie dłuższe. Jednak odświeżone w ten sposób pieczywo jest bardziej chrupkie i aromatyczne, jeśli więc tylko masz trochę czasu w zapasie, warto odświeżyć suchy chleb właśnie w ten sposób.

Jak odświeżyć czerstwy chleb krojony?

CO ZROBIĆ ZE STAREGO CHLEBA?
Warto również mieć na uwadze, że czerstwe pieczywo można też wykorzystać w celach jak najbardziej praktycznych, niekoniecznie kulinarnych. Oczywiście, suchy chleb można wykorzystać do przygotowania domowej bułki tartej oraz grzanek do zup lub sałatek, jak również jako zagęszczacz do sosów i zup zamiast mąki. W sieci da się również znaleźć całe mnóstwo przepisów na smakołyki z czerstwego chleba, jak różnego rodzaju zapiekanki czy kwas chlebowy, a nawet szarlotkę. Jak się jednak okazuje, można go też wykorzystać jako naturalny środek do czyszczenia.
Biały chleb całkiem dobrze radzi sobie z tłustymi plamami na ścianie. Zanim jednak użyjesz go w tym charakterze, pamiętaj o odcięciu skórki, która mogłaby spowodować nieestetyczne zadrapania na ścianie. Skórkę z czerstwego chleba warto natomiast wykorzystać do czyszczenia obuwia z zamszu lub nubuku. W tym celu najpierw usuń kurz z butów (najlepiej szczotką z miękkim włosiem), a następnie pocieraj zabrudzenia wewnętrzną (miękką) stroną skórki od chleba. Jak widzisz, życie w zgodzie z filozofią zero waste wcale nie musi być takie trudne. Wystarczy, że poznasz i zastosujesz kilka sprytnych trików, które nie tylko pozwolą ograniczyć wyrzucanie żywności, ale w dodatku pozwolą zaoszczędzić nieco pieniędzy.



Kompostownik z tworzywa sztucznego 4 litrowy grafitowy
Dostępne warianty: 2
Zestaw 2 podstawek silikonowych Spot-On Ø17 cm
Chlebak z deską do krojenia Bamboo biały
Dostępne warianty: 1
