Sklep meblowy online. Nowoczesne meble do domu i mieszkania - sfmeble.pl

Jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość?

loader

Jak przechowywać warzywa i owoce? Świeżość to podstawa!


Poradniki na temat przechowywania jedzenia cieszą się ostatnio sporą popularnością. Jak myślicie, czy to zasługa coraz większej świadomości ekologicznej, czy raczej trendu zero waste? Jakikolwiek by nie był powód zainteresowania takimi treściami, osobiście ma on dla nas wydźwięk niezwykle pozytywny. Wiedzę na temat tego, jak przechowywać warzywa i owoce, aby dłużej zachowywały świeżość, powinien posiadać każdy z nas. Znając podstawowe zasady można nie tylko lepiej zorganizować kuchnię, ale też łatwiej zapobiec psuciu się i marnowaniu dużych ilości żywności.


Na to, jak przechowujemy owoce i warzywa, wpływa zazwyczaj wiele czynników. Pierwszym z nich jest choćby pojemność lodówki, która na ogół bywa bardzo różna. Ilość miejsca na blatach czy w szafkach także nie jest tutaj bez znaczenia, bo jeśli nasza kuchnia nie może pochwalić się imponującym metrażem, to zmusza nas to do szukania innych alternatywnych miejsc, które nie zawsze do przechowywania danych rodzajów żywności są przystosowane. Nie każdy z nas też dysponuje spiżarnią, piwniczką czy pomieszczeniem gospodarczym, w którym mogłyby znaleźć dla siebie miejsce zapasy owoców i warzyw.


Zachowanie świeżości takich produktów jest bardzo ważne nie tylko ze względu na ograniczony okres przydatności do spożycia, jaki posiadają, ale i na ich wartości odżywcze, dlatego, zanim zrobicie kolejne zakupy i po przyjściu odruchowo wsadzicie je do lodówki, poświęćcie chwilę na lekturę naszego poradnika. Z pewnością spotkaliście się już kiedyś z opinią, że nie wszystkie owoce i warzywa powinny być przechowywane w chłodziarce. Niektóre z nich (np. owoce egzotyczne) źle tolerują niskie temperatury, innym z kolei nie służy wilgoć czy ciepłe powietrze. To właśnie dlatego postanowiliśmy zebrać dla was w jednym miejscu praktyczne porady i wskazówki, które pomogą wam w prawidłowym przechowywaniu żywności.


loader

Zasady przechowywania żywności. Jak przechowywać warzywa i owoce, aby nie traciły swoich wartości?


Zanim napiszemy o tym, jak przechowywać warzywa i owoce, zajmijmy się kwestią robienia zakupów. Tak naprawdę to od nich wszystko się tutaj zaczyna. Wybierając w pośpiechu kolejne produkty z listy, bardzo często nie przyglądamy się dokładnie temu, jak wyglądają. A to ogromny błąd! Czasami nawet najmniejsze uszkodzenia potrafią powodować zbyt szybkie dojrzewanie, psucie się czy gnicie warzyw i owoców. Takie podejście nie wpływa korzystanie ani na środowisko, ani na stan naszego portfela, dlatego starajcie się zwracać uwagę na to, co ostatecznie i w jakiej ilości wsadzacie do koszyka.


Przy rozpakowywaniu zakupów także zachowajcie zdrowy rozsądek. Wiele osób, niestety, nie pamięta o rozdzieleniu świeżych warzyw i owoców od tych, które zostały kupione wcześniej. Większość z nas nie przykłada wagi do tego, że banany, jabłka, śliwki, pomidory, morele, papryki czy gruszki intensywnie wydzielają etylen, który ma znaczący wpływ na szybkość procesu dojrzewania. Takie owoce i warzywa nie powinny być przechowywane w pobliżu delikatnych i łatwo psujących się produktów.


Trzecia zasada, której zdecydowanie warto przestrzegać, to mycie warzyw i owoców. Dzięki temu pozbywamy się resztek pestycydów czy nieczystości mogących wywołać zatrucia i choroby układu pokarmowego. Pamiętajmy tylko, że po kąpieli w wodzie, zarówno owoce, jak i warzywa powinny zostać dokładnie osuszone. Wilgoć sprzyja psuciu się i namnażaniu bakterii chorobotwórczych, które znacząco obniżają jakość produktów roślinnych. Powinniście o tym pamiętać, jeśli zależy wam na tym, aby kupowane przez was owoce i warzywa były długo zdatne do spożycia.  

loader

Jak przechowywać warzywa - w lodówce czy w temperaturze pokojowej?


Zdrowe, świeże i bogate w cenne składniki odżywcze produkty roślinne powinny stanowić podstawę każdej diety. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać ich nie mniej niż 5 porcji dziennie, przy czym ¼ tej racji żywieniowej powinny stanowić owoce. Niektórzy z was zastanawiają się pewnie teraz, czy da się to jakkolwiek przełożyć na praktykę, skoro owoce i warzywa należą do jednych z najbardziej delikatnych i krótkotrwałych rodzajów żywności. Robienie zakupów na bieżąco dla wielu z nas nie wchodzi przecież w rachubę, bo jest bardzo uciążliwe i czasochłonne. Tylko jak przechowywać warzywa – w lodówce czy w temperaturze pokojowej – aby uniknąć marnowania dużych ilości jedzenia?


Wielu z nas nie docenia potencjału lodówki. Chłodziarki bardzo wspomagają kuchenny recykling, dlatego warto wykorzystać praktyczne możliwości, jakie oferują w tym zakresie. W lodówce możemy z powodzeniem przechowywać w pełni dojrzałe produkty, które zwykle trzyma się w temperaturze pokojowej, czyli np. pomidory, banany, awokado czy jabłka. W taki sposób najłatwiej przedłużymy ich świeżość. Wiele warzyw naprawdę lubi temperaturę, jaka panuje w przeznaczonych do ich przechowywania nich pojemnikach. Wyjątek stanowią tutaj m.in. cukinie, ogórki, bakłażany i szparagi oraz tzw. nowalijki, które niezbyt dobrze tolerują niską temperaturę i w lodówce na ogół są stanie wytrzymać od 2 do 3 dni.


loader

W jakiej temperaturze i w jaki sposób przechowywać owoce?


Sterowanie procesem dojrzewania i świadome przechowywanie jest także bardzo ważne w przypadku owoców. W lodówce powinniśmy trzymać szczególnie owoce jagodowe, do jakich zaliczają się np. maliny, truskawki, borówki czy jeżyny. Są one bardzo wrażliwe na niską temperaturę, dlatego najlepiej kupować je na świeżo, w mniejszych ilościach. Podobnie na chłodne powietrze reagują owoce egzotyczne, które na ogół najlepiej czują się w temperaturze nie niższej niż 10 stopni Celsjusza. Są to przede wszystkim brzoskwinie, cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mango czy wspomniane już wcześniej banany.


Niektóre owoce w niskiej temperaturze bardzo szybko tracą swój smak, kolor i zapach, co znacznie osłabia ich odporność na psucie się. Wyjątkiem są tutaj jabłka i gruszki, które mogą być przechowywane zarówno w chłodziarce, jak i w temperaturze pokojowej. Nie jest przecież tajemnicą, że po owoce sięgamy znacznie chętniej, kiedy pozostają w zasięgu naszego wzroku. Jeśli więc nie brakuje wam miejsca w kuchni i jesteście w stanie wygospodarować trochę przestrzeni na blacie, to przynajmniej częściowo trzymajcie owoce poza lodówką. W naszej ofercie znajdziecie piękne patery, koszyki i misy w różnych rozmiarach, które świetnie nadają się do takich celów.


loader

Jak przechowywać warzywa na zimę? Kilka praktycznych wskazówek


Korzystanie z warzyw i owoców jest możliwe także zimą, pod warunkiem, że odpowiednio zabezpieczycie je na czas występowania mrozów i bardzo niskich temperatur. Jakie warzywa nadają się do przechowywania w tym okresie? Przede wszystkim korzeniowe, czyli marchew, buraki ćwikłowe, pietruszka, ziemniaki, chrzan, cebula czy kapusta. Jeśli chodzi o owoce, które są w stanie przetrwać zimowe warunki, to są to tylko jabłka i gruszki. Najlepiej trzymać je w piwnicy lub innym ciemnym i chłodnym miejscu. Warzywa i owoce, które mają leżeć kilka miesięcy, muszą mieć zapewnioną dobrą wentylację, dostateczny poziom wilgotności i ograniczony kontakt ze światłem.


W znalezieniu odpowiedzi na pytanie, jak przechowywać warzywa na zimę pomoże wam kilka sprytnych akcesoriów. Najważniejszym z nich jest oczywiście termometr. Dzięki niemu nie będziecie już mieli wątpliwości, w jakiej temperaturze i jak przechowywać marchew, gruszki, jabłka, buraki czy ziemniaki. Przy przestrzeganiu podstawowych zasad i stworzeniu sprzyjających warunków, będą one w stanie wytrzymać w piwnicy nawet do pół roku. Pamiętajcie tylko, że takie pomieszczenie powinno zostać odpowiednio przygotowane na obecność nowych lokatorów. Zanim zabierzecie się za porządkowanie warzyw, umieśćcie w piwnicy pojemniki, skrzynki i kosze o różnej pojemności. W taki sposób zapewnicie im nie tylko stosowną ilość miejsca, ale i odpowiednią cyrkulację powietrza.


Miska ceramiczna kolorowa Ø14x8 cm
 % 

Miska ceramiczna kolorowa Ø14x8 cm

Dostępne warianty: 3

19,50 zł
Cena regularna: 26,00 zł (-25%)
Najniższa cena: 19,50 zł
48h
Miseczka porcelanowa kolorowa Ø12x6 cm
 % 

Miseczka porcelanowa kolorowa Ø12x6 cm

27,74 zł
Cena regularna: 36,99 zł (-25%)
Najniższa cena: 27,74 zł
48h
Miseczka porcelanowa biała Ø15x8 cm
 % 
Bestseller

Miseczka porcelanowa biała Ø15x8 cm

56,99 zł
Cena regularna: 75,99 zł (-25%)
Najniższa cena: 56,99 zł
48h
Miska kamionkowa biała wzory Ø19x9 cm
 % 

Miska kamionkowa biała wzory Ø19x9 cm

117,75 zł
Cena regularna: 157,00 zł (-25%)
Najniższa cena: 117,75 zł
48h
Misa porcelanowa biała ∅23 cm
 % 

Misa porcelanowa biała ∅23 cm

119,25 zł
Cena regularna: 159,00 zł (-25%)
Najniższa cena: 119,25 zł
48h