Prawidłowe przechowywanie żywności – jak najdłużej zachować świeżość produktów?

Które produkty przechowywać w lodówce?

Przechowywanie żywności w zamrażalniku – kontroluj daty!
Jeżeli żywność kupowana jest z myślą o dłuższej perspektywie czasowej, najlepszym sposobem jej przechowywania jest oczywiście zamrażarka. Warto jednak zachować nieco czujności – choć przechowywane w zamrażalniku produkty utrzymają świeżość nieporównywalnie dłużej niż w komorach chłodzących w lodówce, należy mieć świadomość, że nawet tam nie mogą być przechowywane w nieskończoność. Mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 3 miesiące, ryby – do 8 miesięcy, chleb – nie dłużej niż 6 miesięcy, warzywa – nawet do roku.
Przy tak długich okresach pamięć może nam jednak płatać figle, dlatego dobrze byłoby zaznaczyć na każdym produkcie datę jego umieszczenia w zamrażalniku. Z pomocą przyjdą woreczki zip z miejscem na datę do wpisania markerem lub sprytne pojemniki do przechowywania żywności z datownikiem umieszczonym na pokrywce.
