Kuchenny ogródek – świeże zioła zawsze pod ręką

Kuchenny ogródek – świeże zioła zawsze pod ręką 1

Zdarza Ci się kupować w markecie doniczki ze świeżymi ziołami? Przesadzasz je do większej doniczki czy zostawiasz w kupionym plastiku? Większość niestety zostawia w niewielkim pojemniku, w którym zioła najczęściej marnieją w ciągu kilku dni, zanim nawet zdążymy je zużyć. Marnotrawstwo, prawda? Najwyższa pora zatem zrobić z tym porządek – stwórz swój własny kuchenny ogródek i ciesz się świeżymi ziołami o wiele dłużej niż tydzień. Od czego warto zacząć?

Świeże zioła w doniczkach – zadbaj o odpowiedni przepływ wody

Poza ziemią, którą kupisz zarówno w markecie, jak i w kwiaciarni, będziesz oczywiście potrzebować doniczek. Nie ma większego znaczenia, z jakiego materiału będą wykonane. Nie muszą być zbyt duże, z pewnością jednak powinny być większe niż standardowe plastikowe pojemniki, w których dotychczas kupowałeś świeże zioła. Przed zakupem upewnij się również, że doniczka ma otwory, które pozwolą odprowadzić nadmiar wody na podstawkę lub do wnętrza osłonki. 

Pamiętaj, że ziemia w doniczkach ze świeżymi ziołami powinna być zawsze lekko wilgotna. Unikaj zarówno przesuszenia, jak i przelania – w tym drugim przypadku korzenie mogą zacząć gnić i cała roślina umrze. Jeśli masz problem z pamiętaniem o podlewaniu, dobrym rozwiązaniem mogą okazać się doniczki samopodlewające. Ich konstrukcja umożliwia pobieranie przez roślinę tyle wody, ile jej potrzeba, dzięki czemu nie grozi jej ani przesuszenie ani zalanie. My z kolei nie musimy zbyt często martwić się podlewaniem – wystarczy, że raz na jakiś czas uzupełnimy zbiornik z wodą.

Kuchenny zielnik – wybierz odpowiednie miejsce

Przed przystąpieniem do tworzenia kuchennego ogródka, wcześniej przemyślmy również miejsce, w którym ustawimy doniczki z ziołami. Nie bez powodu kuchenny parapet to najczęściej wybierane miejsce dla domowego zielnika. Zioła nie tylko potrzebują odpowiedniego poziomu nawodnienia, ale i stałego dopływu naturalnego światła. Stosunkowo dużo słońca potrzebują: pietruszka, rozmaryn, oregano i tymianek, z kolei stanowisko półcieniste (np. na kuchennym blacie niedaleko okna) spodoba się mięcie, kolendrze, estragonowi i szałwii. Pamiętaj również, aby obracać doniczki co jakiś czas – łodygi i listki ziół z każdej strony rośliny powinny mieć względnie równomierny dostęp do światła.

Akcesoria do ziół – kuchnia pełna aromatów

Właściwe doniczki, nawodnienie i odpowiednio wyeksponowane stanowisko to bez wątpienia klucz do sukcesu Twojego kuchennego ogródka ze świeżymi ziołami. Jeśli jednak zamierzasz je hodować nie tyle ze względów dekoracyjnych, a przede wszystkim konsumpcyjnym, pamiętaj, aby zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do ziół. Co szczególnie może Ci się przydać? Nożyczki do ziół, dzięki którym nie uszkodzisz rośliny, pozwalając jej na dalszy wzrost, a także noże i siekacze do ziół, dzięki którym wygodnie rozdrobnisz je przed dodaniem do przygotowywanej potrawy. Jeśli lubisz świeże pesto, pomocny może również okazać się moździerz.



Kuchenny ogródek – świeże zioła zawsze pod ręką 2
2
2
Kuchenny ogródek – świeże zioła zawsze pod ręką 3
2
Kuchenny ogródek – świeże zioła zawsze pod ręką 4
Zobacz kolejne 17 produktów Pokaż więcej 47 17 30 2

Właścicielem marki SfMeble® jest DESIGN AG Anna Guenther (adres prowadzenia działalności: Jurajskie Wzgórze 14, 32-087 Bibice, Polska ) wpisaną do Ewidencji Działalności Gospodarczej prowadzonej przez Wójta Gminy Zielonki pod numerem 3920, NIP 6772309195, REGON 120798841.Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookies znajdziesz w naszej Polityce prywatności sklepu sfmeble.pl