Prawidłowe przechowywanie żywności – jak najdłużej zachować świeżość produktów?

Prawidłowe przechowywanie żywności – jak najdłużej zachować świeżość produktów? 1

W pełni zgadzamy się ze starą dobrą zasadą, że przezorny zawsze ubezpieczony. Nawet najlepiej przemyślane jednak zapasy nic nie dadzą, jeśli nie będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przechowywania żywności. Mamy kilka wskazówek, jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość.

Jakie produkty mogą być przechowywane poza lodówką?

Podstawowy błąd związany z przechowywaniem żywności, jaki popełnia wielu z nas, to upychanie wszystkiego do lodówki. Okazuje się jednak, że wiele produktów nie musi w niej być przechowywanych, niektóre wręcz nie powinny. Pomidory, ogórki, buraki, ziemniaki, cebula, czosnek – te warzywa powinieneś przechowywać poza lodówką, najlepiej w miejscu zacienionym. Także mango, ananasy i banany nie wymagają przechowywania w lodówce.

Nie popełniaj również błędu w postaci wkładania do lodówki produktów w puszkach (np. warzywa konserwowe) lub słoików z pasteryzowaną żywnością – przed ich otwarciem wystarczy przechowywać je w suchym miejscu (np. szafce lub szufladzie kuchennej). Dzięki temu zaoszczędzisz też sporo miejsca w lodówce, które będziesz mógł przeznaczyć na produkty, które koniecznie muszą być przechowywane w niskiej temperaturze. Również oliwy i oleje roślinne możesz przechowywać poza lodówką, nawet po otwarciu, pod warunkiem, że nie będzie to miejsce nasłonecznione.

Które produkty przechowywać w lodówce?

Zarówno nabiał, jak i wędliny nie powinny być przechowywane poza lodówką. Dobra rada: ani wędlin, ani serów nie przechowuj w woreczku foliowym lub owiniętych folią aluminiową – najlepiej zawiń je szczelnie w pergamin lub przechowuj w szczelnym pudełku do przechowywania żywności. Jajka możesz przechowywać w lodówce nawet do 3-4 tygodni. Jeśli będziesz mieć wątpliwości, co do ich świeżości, zastosuj prosty test - wrzuć jajko do naczynia z wodą. Świeże opadnie na dół, natomiast stare, nienadające się już do spożycia, wypłynie na powierzchnię. Jeśli chodzi o owoce, pamiętaj, że kiwi i winogrona dłużej zachowają świeżość, jeśli będą przechowywane w niższej temperaturze.

Jak przechowywać produkty sypkie?

Zaopatrzyłeś się w dużą ilość makaronów, ryżu i kasz? To świetnie. Te produkty mogą pochwalić się długim okresem przydatności do spożycia. Na niewiele jednak się on zda, jeśli zalęgną się w nich mole kuchenne. A o to niestety wcale nie jest trudno… Jak temu zaradzić? Nie przechowuj ich w opakowaniach, w których zostały zakupione. Najlepszy sposób na przechowywanie produktów sypkich to szklane słoiki z hermetycznym zamknięciem typu weck, słoiki z zamknięciem na klips lub wielorazowe pojemniki do przechowywania żywności, szklane lub plastikowe, najlepiej te zamykane próżniowo. Nie przechowuj produktów sypkich w lodówce!

Przechowywanie żywności w zamrażalniku – kontroluj daty!

Jeżeli żywność kupowana jest z myślą o dłuższej perspektywie czasowej, najlepszym sposobem jej przechowywania jest oczywiście zamrażarka. Warto jednak zachować nieco czujności – choć przechowywane w zamrażalniku produkty utrzymają świeżość nieporównywalnie dłużej niż w komorach chłodzących w lodówce, należy mieć świadomość, że nawet tam nie mogą być przechowywane w nieskończoność. Mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 3 miesiące, ryby – do 8 miesięcy, chleb – nie dłużej niż 6 miesięcy, warzywa – nawet do roku.

Przy tak długich okresach pamięć może nam jednak płatać figle, dlatego dobrze byłoby zaznaczyć na każdym produkcie datę jego umieszczenia w zamrażalniku. Z pomocą przyjdą woreczki zip z miejscem na datę do wpisania markerem lub sprytne pojemniki do przechowywania żywności z datownikiem umieszczonym na pokrywce.

Prawidłowe przechowywanie żywności – jak najdłużej zachować świeżość produktów? 2
2
2
Prawidłowe przechowywanie żywności – jak najdłużej zachować świeżość produktów? 3
2
Prawidłowe przechowywanie żywności – jak najdłużej zachować świeżość produktów? 4
Zobacz kolejne 30 produktów Pokaż więcej 105 30 30 2

Właścicielem marki SfMeble® jest DESIGN AG Anna Guenther (adres prowadzenia działalności: Jurajskie Wzgórze 14, 32-087 Bibice, Polska ) wpisaną do Ewidencji Działalności Gospodarczej prowadzonej przez Wójta Gminy Zielonki pod numerem 3920, NIP 6772309195, REGON 120798841.Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki. Więcej informacji o celu ich wykorzystania i możliwości zmiany ustawień cookies znajdziesz w naszej Polityce prywatności sklepu sfmeble.pl